Mü’mine edebiyat öğrencisine mesleki tavsiyeler

SORU:
Hocam, ben edebiyat öğrencisiyim. Okulum bitmek üzere inşallah. Ama çalışma konusunda kafam karışık. Farklı yerlere danıştım. Genel görüş, sağlık alanı dışında bayanın çalışmasının uygun olmadığı. Ancak ailem, liselerin ahlak durumunun kötü olduğunu ve imanlı bir öğretmen olup öğrencilerimi Allah’a davet etmem gerektiğini söylüyor.
Edebiyat alanı da buna müsait. Ne yapmalıyım? Ben çalışmamayı düşünüyordum. Ama zaman kendi kabuğumuza çekilme zamanı mı? Benim gibi düşünen kardeşleriniz için fikrinizi öğrenebilir miyim?

CEVAP:

Bacım,
Bu dünyada hiçbir mü’min için KABUĞUNA ÇEKİLME zamanı olmamıştır, olmayacaktır da. Kabuğa çekilmek, olsa olsa İsrailoğulları için olabilirdi. Biz, bütün insanlık için çıkarılmış en hayırlı vasıflara sahip bir ümmetiz.

Biz çile ümmetiyiz. Cihat bütün türleri ile bizim karakterimizdir. Çile ümmeti olduğumuz için, akıbetinde Rabbimizin rızasını umduğumuz bütün çilelere adeta koşarak gideriz. Şimdiki ‘kabuğuna çekilip’ kendini ibadete verdiğini ve inzivaya çekildiğini zannedenlerin yanılmış olduklarını gördükleri gün, iş işten geçmiş olacaktır. Sakın öyle bir vehme kapılıp gitmeyesin. Aman dikkat et, aman!

Senin mesleğin edebiyat, bu ülkede eksikliği en çok hissedilen mesleklerden biridir. Ne iyi olurdu ilerletsen kendini de edepli bir edebiyatçı mü’mine hanım olarak kızlarımıza dersler verse idin, pek güzel bir iş olurdu. Sana bunu hararetle tavsiye ederim.
Lisede edebiyat dersi vermene gelince, orada bir nebze duralım. Baliğ olmuş delikanlıların bulunduğu bir sınıfta genç bir hanım olarak aşk şiirlerini nasıl tahlil edeceksiniz? Olur mu böyle bir şey? Dinimiz ve ahlakımız bunu kabul edebilir mi? Edebiyat değerli ama sen bir mü’mine hanım olarak daha değerlisin. Bu olamaz.
Olabilir olanı da vardır elbette; kız liselerinde neden olmasın hocalığın?
Alternatif çoktur, hiç meraklanma.
Madem böyle bir branşta diploma sahibi olacaksın, diplomanı ihmal etme. Bir de şunu yap: Alanında sıradan biri olma sıradanlığından çık ve farklı biri ol. Dolu dolu bir edebiyatçı ol. Bunun için kendini yetiştirmeyi yıllar sonra da sürdürmelisin. Edebiyat ve İslam kelimelerini bir arada tutan güzel bir örnek olarak kal. Bunun için de sana şunları tavsiye edeceğim:
1- Şimdiden güzel bir Arapça eğitimi al. Edebiyat bilgisi yanında sana çok büyük katkısı olacaktır. Bir iken iki kabiliyetin olacaktır.

2- Mezuniyetini, okuma ve gelişme başlangıcına dönüştür. Çok oku demiyorum. Çok kelimesinin bir sınırı vardır zira. Sen ise sürekli okuyacaksın, okumak senin havan suyun olsun. Okurken de seçici ve eleyici ol. Dinini sanata ezdirme, sanat dininde erisin. Öyle oku. Sakın, kâfirlerde almaya mecbur olduğun bir şey olduğu vesvesesine kapılıp gitmeyesin. Kendine ait, dinine ait olan sana yeter.

3- Yazma kabiliyetini geliştir. Açık ve uçuk olmayan gerçekçi bir yazın olsun.

4- Kendini yalnızlığa gömme. Edebiyatçıların umumunda, dar bir dost alanında sıkışıp kalma gözlenir. Sen ümmetin kadar geniş bir yelpazede yaşamaya bak. Uyumlu ve ülfetli biri olmalısın.

5- Bu çalışmalar seni, evlilik ve edebiyatın iki çenesi arasında lokma olmaya itmesin. Vakti gelince ve sana yaraşır bir evliliği ihmal etme ama acele de etme.

6- Müslümanların vakıflarından bir vakıfta mesleğinle alakalı hizmetler üslen. Bu seni mesleğinin zekâtını vermiş olmaya götürür.

7- Bir yenilik yap ve mü’minler seni o yeniliğinle yad etsinler. Sana güzel bir örnek vereyim istersen: Genç kızlar için bir EDEBİYAT KİTAPLIĞI ve EDEBİYAT GELİŞTİRME PROJESİ oluştur. Bu konudaki açığı kapatmak sana nasip olsun. Hayırla yad edilirsin. Tabii bu bir örnek senin için, muhakkak bunu yapmalısın demem sana. Ama en azından beş yıl sürebilecek bir çalışma ile bunu yapsan çok güzel olur.

8- Bu işleri yaparken anne babanla başta olmak üzere kimse ile sürtüşmeye girmemelisin. Bir edebiyatçı olarak sen ebeveynini ezersen diğerleri için ne denebilir artık, var sen düşün.
Dua etmeyi unutmayasın. Kendin için, ebeveynin için, ümmetin için dua et. Bize de et bacım. Rabbim seni korusun, sana yardım etsin.

Selamünaleyküm.

Nureddin YILDIZ

fb.com/nureddinyildiz

twitter.com/nurettinyildiz

instagram.com/nureddinyildiz

Site Footer